Persbericht 2017

| 2016 | 2017 | 2018

Persbericht

Lof Der Zotheid Festival 2017

Elk jaar grijpt Huis Der Zotheid de geboortedag van Erasmus aan om drie dagen lang zijn meesterwerk Lof Der Zotheid te bestuderen en te vieren en om Erasmus laatste woorden eer aan te doen zal tijdens het Lof Der Zotheid Festival de literatuur, eten en drank rijkelijk vloeien:

“Dus roemruchte priesters van Zotheid, Vaarwel, Applaudiseer, Leef naar u zin, Neem nu flink in.”

Stop Geweld Tegen Vrouwen
Het Lof Der Zotheid Festival staat dit jaar in het teken van Stop Geweld Tegen Vrouwen. Wij hebben voor dit onderwerp gekozen om aansluiting te zoeken bij het thema van Vrouwendag Rotterdam (www.vrouwendagrotterdam.nl). Zowel de Openingslezing op vrijdag 27 oktober alsook de Workshops en Het Dichters en Filosofen Diner op zaterdag 28 oktober staan in het teken van Stop Geweld Tegen Vrouwen. Alle aanwezige Dichters en Filosofen zullen hun licht laten schijnen op het thema van 2017.

Opening

Het Lof Der Zotheid Festival wordt traditioneel geopend met de Lof Der Zotheid Lezing bij het Lof Der Zotheid monument thv Burgemeester van Walsumweg 528. Het Lof Der Zotheid Monument is in 1989 aan de gemeente Rotterdam geschonken ter gelegenheid van het 75 jarige bestaan van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vrijdag 27 oktober

17:00-18:00
Lof Der Zotheid Lezing 2017

In de Lof Der Zotheid Lezing 2017 wordt oa aandacht gevraagd voor de Pakistaanse achitecte / activiste Perween Rahman. Perween behaalde in 1986 aan de IHS / Erasmus Universiteit een postgraduate diploma in housing, building and urban planning en werd in 2013 op brute wijze voor haar kantoor in Karichi door Pakistaanse grootgrond bezitters vermoord.

18-00-18:30

Cortegé
Na afloop van de lezing lopen alle aanwezigen in een cortegé (=stoet) van het monument naar het 250m. verder op gelegen literaire café Huis Der Zotheid. De deelnemers lopen onder muzikale begeleiding van de Franse band umplugged band Les Anchahuteurs uit Nantes.

19:00-20:00

Concert Les Anchahuteurs
Bij aankomst in Huis Der Zotheid gaan de Les Anchahuteurs nog een paar geweldige stukken uit hun vrolijke eigen repertoire stelen.

Zaterdag 28 oktober

12:00-18:00

Diverse Workshops
12:00-14:00 Maak je eigen dichtbundel

Onder begeleiding van Wilma Kun maken deelnemers een lege dichtbundel
14:00-16:00 Durf te dichten

Onder begeleiding van Herman Coenen schrijven alle deelnemers een of meerdere gedichten met als thema Stop Geweld Tegen Vrouwen. De gedichten worden met de hand geschreven in de nog lege dichtbundels.

16:00-18:00 Teken je eigen illustraties

Onder begeleiding van Andy Lo Tam Loi maken deelnemers bij de gedichten in de dichtenbundel kantlijntekeningen.

Let op! De workshops kosten € 7,50. De drie workshops te samen € 20,-.

18:00-20:00

Het 2e Lof Der Zotheid Diner

Rotterdamse dichters en filosofen laten tijdens het Lof Der Zotheid Diner hun licht schijnen op het thema Stop Geweld Tegen Vrouwen!

20:00-21:00

Concert Tobias Noë

Singer/songwriter Tobias Noë sluit de zaterdag af met Nederlandstalige protestliederen. Zijn repertoire bestaat uit een mix van vrolijke, hilarische, maar ook gevoelige liedjes over liefde & trouw, list & bedrog, geld, macht en nog veel meer zaken zaken die ons leven de moeite waard maken.

Zondag 29 oktober

12:00-13:00

Klassiek Concert Ariadne Verstegen

De zondag wordt traditiegetrouw geopend met klassieke muziek. Dit keer speelt Ariadne Verstegen op piano een aantal Minimalistische Neo Romantiek stukken

13:00-18:00
De Lof Der Zotheid Voordracht

Tijdens De Lof Der Zotheid Voordracht lezen Rotterdammers één voor één elk hun favoriete hoofdstuk uit Erasmus hilarische, soms sarcastische meesterwerk Lof Der Zotheid voor. Tijdens de voorleesmarathon worden illustraties van Hans Holbein de Jongere getoond. Deze Duitse kunstenaar maakte deze kantlijntekeningen in 1509 speciaal voor Erasmus.

Let op! Wil je ook een hoofdstuk voordragen? Geef je dan snel op in Huis Der Zotheid!

20:00-22:00

Film The Rebel Optimist
Om 20:00 vertonen wij vol trots de Nederlandse Première van de documentaire The Rebel Optimist zien. Deze documentaire laat het leven zien van de in 2013 vermoorde Pakistaanse architect/activiste Perween Rahman. Perween Rahman had een warme band met Nederland nadat ze in 1986 aan de Erasmus IHS University een postgraduate diploma in Housing, Building and Urban Planning behaalde. De documentaire gemaakt door Maheera Omer wint momenteel allerlei prijzen op internationale film en documentaire festivals en wij doen er momenteel alles aan om de filmmaakster dit jaar naar Nederland te halen.