Lof Der Zotheid Speld

menu knopVrijdag 25 oktober | Zaterdag 26 oktober | Zondag 27 oktober
De geboortedag van Erasmus, 28 oktober, wordt ieder jaar feestelijk gevierd tijdens de Erasmusweek. Op 28 oktober zelf wordt de Lof der Zotheidspeld uitgereikt aan een Rotterdammer die leeft en werkt in de geest van Erasmus. Het vieren van de jaarlijkse geboortedag van Desiderius Erasmus is een initiatief van het Comité Erasmus Icoon van Rotterdam.

Programma Lof Der Zotheid Speld uitreiking op het Stadhuis Rotterdam
Inloop: 16.00 uur.
Uitreiking: 16.30 uur.
Receptie: tot 17.30 uur.

2018 Hugo Borst
Journalist, columnist en schrijver Hugo Borst ontvangt dit jaar de Lof der Zotheid-speld. Hij krijgt de onderscheiding omdat hij werkt in lijn met het gedachtegoed van Desiderius Erasmus, de beroemdste zoon van de stad. Daarmee is hij een ambassadeur van Rotterdam. Borst ontvangt de Lof der Zotheid-speld op vrijdag 26 oktober tijdens de Erasmusweek 2018 van het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam. De week staat dit jaar in het teken van ‘Gesprek’.

2017 Carrie
Volgens het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam, sluiten de thema’s waar Erasmus over schrijft bijzonder goed aan bij het werk van Carrie. Beiden onderkennen het grote belang van taal, de vrijheid van meningsuiting, de dialoog en de rol van humor, spot en ironie daarbij. Net als Erasmus neemt deze gezichtsbepalende Rotterdamse geen blad voor de mond, vooral als het gaat om zaken die zij ziet als onrecht, uitbuiting of andere misstanden. Ze durft zich – heel Rotterdams – nadrukkelijk uit te spreken.

2016 Henk Oosterling
Volgens het Comité sluit Henk in woord en daad perfect aan bij het gedachtegoed van Erasmus. De veelzijdige Oosterling is filosoof aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, maar zeker niet één die in een ivoren toren blijft zitten. Als initiator van Rotterdam Vakmanstad – educatie voor en vorming van kinderen in Rotterdam-Zuid – heeft hij zich bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de stad, in het bijzonder op het gebied van opvoeding en onderwijs. Tolerantie en verdraagzaamheid staan daarbij centraal. Op geheel eigen ‘Rotterdamse’ wijze draagt Oosterling zijn boodschap uit richting een groot publiek.”